Najveći sajber napad na Bugarsku

Ukradeni su lični i finansijski podaci o 70% stanovništva!

Najveći sajber napad na Bugarsku

Nedavno se dogodio napad na servere poreske uprave u Bugarskoj sa kojih su ukradeni lični i finansijski podaci o čak 5 miliona Bugara, od ukupno 7 miliona stanovnika. Haker koji je izvršio napad poslao je medijima likove za preuzimanje 11GB podataka, uključujući lične identifikacione brojeve, adrese i finansijske podatke poreskih obveznika.

Napadač koji se predstavlja kao Rus objavio je 57 od ukupno 110 kompromitovanih baza podataka koje zbirno imaju 21GB. Ovo je najveći Data Breach napad u Bugarskoj. Poreska uprava se sada, shodno GDPR regulativi, suočava sa kaznom od €20 miliona ili 4% godišnjih prihoda.

Uhapšen osumnjičeni za napad

Kristijan Bojkov, poznat kao ekspert za sajber bezbednost i “white hat“ haker, glavni je osumnjičeni za ovaj napad. Policija je, pored hapšenja, zaplenila računare na kojima su pronađeni kriptovani podaci. Osumnjičeni je trenutno zaposlen kao pentester koji testira ranjivosti u državnim sistemima i privatnim kompanijama. Ukoliko tužilaštvo dokaže krivicu, preti mu kazna od 8 godina zatvora.