Ispitali smo sumnjivi email koji nam je prosledio čitalac [VIDEO]

Phishing email od "banke" (na srpskom) vodi na lažnu log-in stranu Adobe Acrobata, preko koje kradu vaše podatke.

Ispitali smo sumnjivi email koji nam je prosledio čitalac [VIDEO]

Zahvaljujući čitaocu IT klinike, koji nam je prosledio sumnjivu poruku, došli smo do još jednog phishing emaila na srpskom. U poruci se krije link ka lažnoj strani Adobe Readera, preko koje pokušavaju da ukradu vaš email i password.

Da bi vam bilo jasnije kako sve to izgleda, snimili smo kratak video. Čitava akcija krađe email-a traje samo 30-ak sekundi! Pogledajte:

Kao što možete da vidite na slici ispod, email je navodno poslala Procredit banka sa adrese sms_swiftinfo@procreditbank.com.

U naslovu poruke piše "Swift Procredit/International Transfer Notification".

U telu email-a vidimo potpis izvesnog Radovana Petrovića i nešto što izgleda kao PDF preview, ali je u stvari slika sa umetnutim linkom.

Procredit bank lažni email

Kada kliknete na PDF otvori vam se prozor Adobe Readera, koji vam kaže da je dokument zaštićen i da morate da unesete email i password da biste ga videli.

Lažna Adobe aplikacija

Ovde se, naravno, radi o lažnoj Adobe aplikaciji (slično lažnom sajtu Microsof tehničke podrške o kom smo pisali) i cilj joj je da dođe do vaših email kredencijala.

Ovo je odličan način ne samo da ostanete bez svog email-a nego i da postanete deo još veće prevare.

Upravo ovakvim tehnikama koriste se kriminalci koji stoje iza tzv. direktorske email prevare, odnosno biznis email prevare o kojoj smo ranije pisali: Prevara vredna milijardu dolara - BEC prevara i Dramatičan porast tzv. direktorskih phishing prevara

Nedavno je i MUP Srbije upozorio na sve veći broj biznis email prevara u Srbiji. Kako piše Blic, prema informacijama Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP, u poslednjih godinu dana ukupna šteta od ove prevare iznosi više od milion evra, a samo dve domaće firme oštećene su za 800.000 evra.

Kako se zaštititi?

Phishing je velika opasnost zato što ga je nekad teško uočiti. Prema nekim studijama, čak 94% zaposlenih (koji su najčešća meta phishing prevara) ne ume da napravi razliku između legitimne i phishing email poruke.

Savetujemo vam da pročitate naše savete Kako da prepoznate phishing email, kako biste znali na šta treba da obratite pažnju i smanjite šanse da postanete žrtva phishinga.