CIA preko Crypto AG decenijama špijunirala države

Uz high-tech opremu za zaštitu poverljive komunikacije, državama je isporučivan i backdoor.

CIA preko Crypto AG decenijama špijunirala države

Nedavno su se pojavili dokazi za ono što se dugo špekulisalo - američka obaveštajna agencija je imala pristup komunikaciji koja je trebalo da bude zaštićena i strogo poverljiva. Više od 100 država decenijama je koristilo opremu za enkripciju švajcarskog provajdera Crypto AG za zaštitu poverljive komunikacije. Kompanija koja je postojala više od 60 godina je 1970. tajno dospela pod kontrolu CIA i obaveštajne službe BND iz Zapadne Nemačke.

Operacija je postala poznata pod imenom Thesaurus, a kasnije kao Rubicon. Skupocena oprema koja je trebalo da čuva poverljive državne informacije u stvari je služila za špijunažu. Pored SAD-a i Zapadne Nemačke, moguće je da su pristup tajnim informacijama imale i UK, Australija, Kanada i Novi Zeland.

U CIA dokumentima do kojih je došao The Washington Post, nalaze se brojni detalji operacije Rubikon. CIA i BND su u Crypto AG proizvode za enkripciju dodavali backdoor kako bi godinama i decenijama prikupljali poverljive informacije. Ispostavilo se da su špijunirali i saveznike i države sa kojima nisu u najboljim odnosima. U istim dokumentima stoji da su CIA i BND u tajnosti kupili kompaniju Crypto AG 1970, a početkom 90-ih je BND izašao iz vlasništva tako da je firma ostala isključivo pod kontrolom CIA.

Pretpostavka je da je između 100 i 120 država kupilo i implementiralo opremu sa ubačenim backdoor malverom. Među njima nisu Kina i Rusija (bivši SSSR), koji su oduvek izražavali sumnju prema ovoj kompaniji i njenim proizvodima, ali jeste Egipat što je Amerikancima pomoglo da 1978. “nadziru” mirovne pregovore između Egipta i Izraela. Na listi je i Argentina, a SAD je omogućio Ujedinjenom Kraljevstvu da je špijunira u vreme sukoba oko Folklandskih ostrva. Sa geo-političkog aspekta, interesantno je spomenuti da su među špijuniranim državama i Irak, Iran, Indija, Nigerija, Pakistan, Saudijska Arabija, Sirija i Vatikan, ali i Jugoslavija.

Kompanija je rasformirana tek 2018, a njena imovina i brend su prodati privatnim kupcima iz Švedske. Crypto AG proizvode i dalje koristi više desetina država.