Šta nas čeka u oblasti sajber bezbednosti u narednih 5 godina?

5 ključnih sajber bezbednosnih predviđanja za narednih 5 godina.

Šta nas čeka u oblasti sajber bezbednosti u narednih 5 godina?

Donosimo vam 5 ključnih sajber bezbednosnih predviđanja za narednih 5 godina na osnovu činjenica, brojki i statistika iz prethodnih godina.

1. Godišnja šteta od sajber kriminala će dostići cifru od 6 biliona dolara (6.000.000.000.000) do 2021. godine

Sve počinje i završava se sa sajber kriminalom. Bez njega, kompanije i pojedinci ne bi imali od čega da se brane u sajber prostoru. Sajber bezbednosna zajednica i velike medijske kompanije su uglavnom složni u predviđanjima da će šteta od sajber kriminala do 2021. iznositi 6 biliona dolara godišnje (2015. ta cifra je iznosila 3 biliona dolara). Dakle, sajber kriminal je jedna od najprofitabilnijih oblasti u istoriji ekonomije i uskoro će postati profitabilnija od globalne trgovine svim ilegalnim narkoticima zajedno!

2. Ulaganja u sajber bezbednost će premašiti bilion dolara do 2021. godine

Rastući talas sajber kriminala doveo je do ulaganja u bezbednost informacija (deo sajber bezbednosti) od preko 86 milijardi dolara, prema Gartnerovim istraživanjima. To ne uključuje troškove bezbednosti pametnih (IoT) uređaja, industrijskih IoT uređaja, industrijskih kontrolnih sistema (ICS), bezbednosti automobila i ostalih sajber bezbednosnih kategorija. Troškovi svih sajber bezbednosnih proizvoda i usluga će u periodu 2017-2021 na globalnom nivou premašiti bilion dolara.

3. Potreba za stručnjacima iz oblasti sajber bezbednosti će se utrostručiti (3.5 miliona do 2021.)

Svaki zaposleni u IT oblasti danas mora da se bavi i sajber bezbednošću. Svako iz IT-ja i svako ko se bavi tehnologijom mora biti uključen u zaštitu aplikacija, podataka, uređaja, infrastrukture i ljudi. Manjak radne snage u oblasti sajber bezbednosti je alarmantniji nego što brojevi ukazuju. Stopa nezaposlenosti u ovoj oblasti je pala na 0%.

Više o tome kako prevazići problem nedostatka kvalifikovane radne snage pročitajte u našem tekstu za PC Press.

4. Do 2022. potencijalnim sajber napadima će biti izloženo 6 milijardi ljudi

Kako se svet sve više digitalizuje, ljudi postaju veća meta za sajber kriminalce nego mašine. U 2017. godini bilo je oko 3,8 milijardi internet korisnika (ukupna svetska populacija je oko 7 milijardi ljudi). Poređenja radi, u 2015. broj internet korisnika bio je 2 milijarde. Predviđa se da će do 2022. broj internet korisnika iznositi 6 milijardi, a do 2030. 7,5 milijardi (oko 90% predviđene svetske populacije od 8 milijardi). Hakeri su namirisali krv, a ne silikon.

5. Svakih 14 sekundi, jedna kompanija će postati žrtva ransomwarea u 2019. godini

Za samo 2 godine, šteta od ransomwarea se uvećala 15 puta - od 325 miliona 2015. do 5 milijardi dolara u 2017. Očekuju se još veći troškovi u budućnosti. Ransomware napadi na zdravstvene organizacije, koje su inače najveća meta sajber napada, će se učetvorostručiti do 2020. godine. Očekivana šteta od ransomware napada u 2019. godini je 11,5 milijardi dolara.

U narednih 5 godina, sajber kriminal će možda postati najveća pretnja ne samo za kompanije, nego i za pojedince, mesta i stvari. Milijarder Voren Bafet sajber kriminal smatra najvećim problemom današnjeg čovečanstva, većim čak i od nuklearnog naoružanja.

Izvor: CSO