Prodavci sa KupujemProdajem na meti prevaranata

Čuvajte se prevare na sajtu za oglašavanje!

Prodavci sa KupujemProdajem na meti prevaranata

Ako prodajte robu preko KupujemProdajem i sličnih sajtova, čuvajte se kupaca koji vam traže podatke kartice da bi uplatili robu ili isporuku.

Tekst koji sledi je samo jedan od primera prevare koja je već neko vreme aktuelna na sajtu KupujemProdajem. Na slične prevare je upozoravao i sam KupujemProdajem portal, ali i drugi mediji.

Kako izgleda prevara?

Naš čitalac je nedavno objavio na sajtu KupujemProdajem oglas da prodaje aparat za kafu. Nedugo posle objave kontaktirala ga je zainteresovana osoba putem Whatsappa. Potencijalni kupac je predložio da se roba pošalje preko kurirske službe, koju će on platiti.

KupujemProdajem prevara

U poruci je napisao: „Mogu li da koristim kurirsku službu Postexpress? Odmah ćete primiti moju uplatu, a kurir će vas kontaktirati i sam doći kod vas.“

Kada je prodavac rekao da može, ali tek kad uplati novac, odgovorio je: „Dobro. Popuniću sve detalje i platiću. Daću vam vezu za primanje uplate. Čim prihvatite uplatu, kurir će vas kontaktirati i zakazati termin.“

Whatsapp prepiska prevare

Veza, tj. link poslat je putem SMS poruke i vodio je na stranicu na kojoj je poznati logo Post Expressa, a gde treba da se upiše broj kartice, datum isteka i CVC broj. Iako sama stranica može da nas navede da pomislimo da se zaista radi o Post Expressovom sajtu, domen stranice (sms-info.cc) nema dodirnih tačaka sa legitimnim domenom ove kompanije (postexpress.rs).

SMS poruka i pshishing web sajt

Prodavac srećom nije hteo da ostavi broj kartice, tako da ovaj pokušaj prevare, odnosno krađe podataka o kartici nije uspeo.

Saveti

Da bi vam neko uplatio novac na račun, nisu mu potrebni podaci vaše kartice, već samo broj tekućeg računa. Podatke kartice – broj kartice, datum isteka i CVC broj – ostavljajte samo na bezbednim sajtovima i to samo ako vi kupujete, ne ako vama plaćaju.

Ukoliko prodajete ili kupujete preko sajtova za oglašavanje, pročitajte preporuke za bezbednu kupovinu i prodaju, kako biste znali koja su zvanična sredstva komunikacije, kakvo ponašanje treba da vam bude sumnjivo, kome da se obratite za pomoć ako mislite da ste prevareni i slično.

Ako dobijete link putem SMS-a, emaila, chat aplikacije, pre nego što ostavite informacije na stranici proverite da li je domen te stranice isti kao zvanični domen firme čiji logo se koristi na stranici. Zvanični domen otkrijte tako što ćete ukucati ime firme u pretraživač i prikazaće vam se u rezultatima pretrage.

Kako da otkrijete zvanični domen