Phishing sa Maxi kuponima u Google oglasima

Lažni kuponi sad postoje i u formi Google oglasa, upozorite prijatelje.

Phishing sa Maxi kuponima u Google oglasima

Prevaranti koji stoje iza lažnih Maxi kupona rešili su da investiraju i u Google oglase, saznali smo od Twitter korisnika @Kompjuteras. Do sad smo kupone viđali na Facebooku i na Viberu, ali od sada ćemo ih viđati svuda, s obzirom na rasprostranjenost Google oglasne mreže.

@Kompjuteras twit

Kako je pokazao na svom blogu kompjuteras.com, "kupon" vas vodi do stranica na kojoj su reklame za igre ili druge aplikacije.

Međutim, u footeru stranice, sitnim slovima piše da se radi o SMS servisu (ovaj detalj je, priznajemo, nama promakao), za koji vam se na nedeljnom nivou skida više stotina dinara. Dok ukapirate da ste prevareni, verovatno kad vam stigne račun za mobilni telefon, možete da izgubite i do 100 evra.

Dakle, prevara se itekako isplati organizatorima, zato su rešili da "prošire biznis" i ulože u Google oglase koji omogućavaju da se reklama pojavljuje u rezultatima pretrage, na sajtovima i aplikacijama koji čine Google Display mrežu oglašavanja, kao i u Gmailu, dakle na 90% interneta.

Kao i svaki put kad smo pisali o prevarama sa nagradnim igrama, ponavljamo da treba obavezno da proverite na zvaničnom sajtu brenda ili na njihovim stranicama na društvenim mrežama da li je u toku nagradna igra. Posebno treba da vam bude sumnjivo ako je nagrada previše dobra.

Ako vidite slične oglase ili objave na društvenim mrežama, prijavite ih.