Phishing alarm!

Oprez! Nova phishing pretnja za korisnike interneta iz Srbije!

Phishing alarm!

Nacionalni CERT Srbije 7. juna je objavio upozorenje da je u toku nova phishing kampanja na srpskom jeziku. U naslovu poruke piše: "SPAM Ulazak u sistem je uspeljno zavrsen, svi podaci sa Vaseg uredaja su kopirani. Procitajte uputstva dalje." U tekstu poruke je navodno upozorenje da je sistem primaoca poruke ugrožena, a da su svi njegovi podaci kopirani na servere napadača.

Dalje u tekstu zastrašuju žrtvu da je snimljena dok je gledala pornografiju i da će taj snimak biti prosleđen svim njenim kontaktima iz telefona i na društvenim mrežama. Ako želi da izbegne ovaj scenario, žrtva mora da uplati bitcoine u vrednosti od 1400 USD u bitcoin novčanik napadača.

Phishing email

Izvor slike www.cert.rs

Sama poruka ne sadrži link, niti prilog, već se, kako Nacionalni CERT navodi, radi o prevari kojom se utiče na korisnike da izvrše uplatu u novcu kako bi navodno vratili svoje podatke.

Preporuka je da se ova poruka izbriše.

Poruke kao što je ova, u kojima žrtve ucenjuju kompromitujućim materijalima sa seksulanom konotacijom, poznate su pod imenom sextortion, a više o njima možete pročitati u našem tekstu "Sextortion – globalna email prevara aktivna i u Srbiji".

Ako želite da znate koji znaci najčešće ukazuju da email poruka sadrži pshishing prevaru, pročitajte naš tekst "Kako da prepoznate phishing email".