Kako prepoznati skimer na bankomatu [VIDEO]

Obratite pažnju kad podižete gotovinu, detalji mogu da ukažu na skimmer!

Kako prepoznati skimer na bankomatu [VIDEO]

Mnogo toga smo čuli o skimerima na bankomatima (eng. skimmer - čitač kartice koji krade lične podatke sa kartice i snima PIN), ali skoro je nemoguće uočiti ih. Neki skimeri izgledaju identično kao ulaz za platnu karticu, a drugi su sakriveni u unutrašnjosti bankomata.

Jedan takav uređaj otkrio je stručnjak za sajber bezbednost Bendžamin Tedesko dok je bio na odmoru u Beču. Svoj poduhvat je snimio i podelio na Youtube-u, kako bi i drugima skrenuo pažnju na slične prevare.

Kada je krenuo da podigne novac sa bankomata uočio je sumnjivu napravicu. U pitanju je bio skimer kreditnih kartica, odnosno identična replika originalnog čitača kartice, napravljena s ciljem da ukrade podatke s kreditne kartice korisnika prilikom podizanja gotovine.

Tedesko je u svom blogu napisao sledeće: "S obzirom na to da sam malo paranoičan kada je u pitanju sajber bezbednost, rukom sam proverio čitač kartice. To je navika i to sam do sada uradio na stotine puta. Ali, danas se moj oprez isplatio!"

Skimer je bio zalepljen za originalni čitač kartica, a Tedesko ga je isčupao. Na njemu se nalazio magnetni čitač kartica, baterija, nekakav prekidač i kontrolna tabla sa 4 pin konektora.

Pogledajte u videu kako je sve izgledalo: