Facebook prevara uzela maha u Srbiji

Preko hakovanih profila varaju prijatelje žrtava na Facebooku!

Facebook prevara uzela maha u Srbiji

Ako ste mislili da vaš Facebook nalog nije bitan, nije vredan i da vam nije stalo ako vam ga hakuju, evo priče koja će pokazati zašto niste u pravu i zašto treba da vodite računa o lozinkama.

Juče nam se javio čitalac sa pričom koja se njemu desila. Radnja, odnosno konverzacija se dešava na Facebook Messengeru.

Javila mu se poznanica sledećom porukom:

„Ej ćao. Šta radiš? Treba mi jedna mala usluga treba mi Visa ili Master kartica ili obična platna za bankomat, da platim jednu članarinu jednoj agenciji 500 din, koju ti karticu imaš da znam dal odgovara ili ne zbog provere. Daću ti ja keš.“

Facebook prevara screenshot 1

Prijateljica traži dve slike kartice, sa obe strane, na šta prijatelj kaže da će slikati, ali ima bezbednosno pitanje za „prijateljicu“. Jednostavno pitanje, na koje bi neko ko ga zaista poznaje trebalo da zna odgovor.

Naravno, osoba s druge strane Messengera ne zna odgovor i pokušava da izvrda.

Facebook prevara screenshot 2

Čak je i povređena…

Sumnjajući na pravi identitet sagovornika, naš čitalac insistira na odgovoru.

Facebook prevara screenshot 3

Diskusija se nastavlja i naš čitalac, sada već znajući da je u pitanju prevara, pristane da mu „prijateljica“ pošalje link za plaćanje, da joj on uplati 500 din.

Budući da ima karticu koja ne pušta transakciju ako je vlasnik računa ne potvrdi, uplaćuje traženi novac.

Nakon uplaćenih 500 dinara na račun firme iz Srbije, pokušavaju da skinu još novca sa kartice.

Prvo ide provera da li je kartica prava - simbolično, 1$:

Facebook prevara screenshot 4

Zatim ide ozbiljniji pokušaj, 20$:

Facebook prevara screenshot 5

Naš čitalac nije jedini prijatelj dotične, koja je u ovoj priči takođe žrtva, kog su pokušali da prevare.

Neki su ostali bez malo više para:

Facebook prevara screenshot 7

Slučaj je prijavljen policiji.

Ono što je interesantno je da se novac skida pomoću firmi iz Novog Sada (obratite pažnju na SMS ekran gore). S obzirom da nemamo informaciju da li su ove firme umešane u prevaru, nećemo objaviti njihove nazive.

Naravoučenije

Da biste zaštitili sebe, ne šaljite slike kartica ili ličnih dokumenata nikome, čak ni ako mislite da vam je prijatelj. Ako ipak želite da budete 100% sigurni da se ne radi o vašem stvarnom prijatelju pre nego što odbijete da mu pomognete, pitajte ga neko lično pitanje (kao što je naš čitalac uradio) na koje samo prijatelj može da zna odgovor, ili ga pozovite telefonom i proverite o čemu se radi.

Da biste zaštitili svoje prijatelje, ali i svoju reputaciju, čuvajte svoje naloge za društvene mreže. Ne koristite istu lozinku za više naloga, ne delite ih sa drugima i redovno ih menjajte. Ako neko dođe do vašeg naloga, doći će i do vaših prijatelja. Predstavljajući se kao vi moći će mnogo lakše da ih prevari.