50% oglasa na sajtovima sa besplatnim live streamingom je maliciozno

Većina tih malicioznih strana izgledaju kao legitimni livestreaming web sajtovi.

50% oglasa na sajtovima sa besplatnim live streamingom je maliciozno

Istraživači dva univerziteta, KU Leuven-iMinds i Stony Brook University, analizirali su sajtove za besplatan livestreaming sporskih događaja i drugih živih prenosa, i otkrili da u čak 50% slučajeva sadrže malvere.

Za potrebe istraživanja napravili su poluautomatski alat pomoću kog su uspeli da identifikuju više od 23.000 sajtova za live streaming, što je oko 5.600 domena. Zatim su izvršili više od 850.000 poseta na ove domene i analizirali više od 1 terabajta saobraćaja.

Većina tih malicioznih strana izgledaju kao legitimni livestreaming web sajtovi. Kada pokušate da gledate željeni video sadržaj, pojavljuju se brojne reklame i pop-up prozori. Klikom na reklamu ili pop-up (čak iako samo hoćete da je isključite), gledalac se preusmerava na drugu web stranu, gde dobija poruku da može da instalira poseban softver, koji omogućava lakše gledanje. Player koji gledalac instalira je naravno malver.

Chrome i Safari su više ugroženi od drugih browsera, jer napadači ciljaju browsere koji su popularniji.

Još uvek ne postoji siguran način da se prepozna potencijalno opasna strana, ali istraživači koji su radili ovo istraživanje kažu da rade na alatu koji će moći da klasifikuje sajtove i biće javno dostupan.

Izvor: Help Net Security