Šta znamo o prevari na WhatsApp-u?

Ponude za lažne online poslove stižu WhatsApp korisnicima u Srbiji

Šta znamo o prevari na WhatsApp-u?

Da li ste i vi primili poruku na WhatsAppu sa nepoznatog broja u kom vam nude laku zaradu za online poslove? Ako jeste, onda ste jedna od mnogih meta prevare koja ima globalne razmere.

Kako izgleda prevara?

Sa nepoznatog broja iz neke strane zemlje (Bangladeš, Indonezija, Nigerija…) na WhatsApp aplikaciju stiže poruka u kojoj se osoba predstavlja kao HR menadžer firme Tagger Media i nudi vam da postanete „YouTube promoter“ i zaradite dodatni novac.

Image%20%285%29

Dalje vam objašljava da sve što treba da uradite je da lajkujete YouTube video i pošaljete screenshot kao dokaz da ste obavili posao, a oni će vam isplatiti od 500 do 2.000 dinara. Kažu da možete da zaradite od 2.000 do 5.000 dinara dnevno.

Image%20%284%29

Uslov da dobijete pare je da imate Telegram aplikaciju i račun u nekoj banci koja posluje u Srbiji.

Image%20%287%29

Ukoliko odlučite da sarađujete sa njima poslaće vam tri zadatka koje treba da obavite. Da biste dobili novac treba da pošaljete kod osobi koja je zadužena za isplate (Cashier/ Receptionist) preko Telegram aplikacije.

Ta „recepcionerka“ vam traži podatke na koje ime i na koji bankovni račun da uplati novac. Kada pošaljete podatke – zvuči neverovatno – uplate vam pare!

Ne dajte da vas ova uplata obmane, ovo se radi da bi stekli vaše poverenje, da biste pomislili da se radi o legitimnom poslu. Ali zaplet tek sledi!

Ako želite da nastavite da sarađujete, nude vam samo zadatke za koje morate da platite učešće. To su takozvani prepaid zadaci.

Na forumima smo mogli da vidimo da su neki ljudi iz Srbije uspeli da „zarade“ 1.500 dinara od zadataka, ali nisu išli dalje, pa smo nastavak scenarija prevare otkrili preko žrtava iz drugih delova sveta. Najsličniji našem bio je primer iz Indije.

Recepcioner vam predstavi prepaid plan, gde možete da vidite koliko možete da zaradite. Početni zadatak obično košta onoliko koliko ste veće zaradili, recimo 1.500 dinara. Kada to uplatite možete da zaradite 30%, dakle oko 2.000 dinara. Možete da uplatite i veću sumu i zaradite takođe 30%. Recimo, ako uplatite 10.000, dobijate 13.000.

Prevaranti vas takođe dodaju u Telegram grupu gde možete da vidite screenshotove navodno drugih korisnika koji su podigli svoj novac. Te poruke su verovano lažne i služe da pomislite da nema prevare.

Ako ne želite da uplatite veću sumu, pokušaće da izvrše pritisak na vas i neće vam više davati besplatne zadatke.

Ako nasednete i uplatite veću sumu, blokiraće vas i nećete moći više da ih kontaktirate.

Kako prevaranti dolaze do brojeva telefona

Nacionalni CERT upozorio je na piramidalnu prevaru koja funkcioniše slično ovoj, u kojoj se takođe pominje Tagger Media, a počinje javljanjem na online oglas za posao.

Prema njihovom pisanju, na Facebooku i Instagramu se pojavljuju oglasi koji nude laku zaradu za jednostavne onlike zadatke. „Ukoliko se korisnici jave na ovakav tip oglasa putem aplikacije WhatsApp (najčešće je reč o inostranim brojevima telefona), dobijaju informacije o uslovima “radnog angažovanja“ i detalje o načinima izvršavanja radnih zadataka i ostvarivanja onlajn zarade na dnevnom nivou.“

Međutim, nisu se sve osobe koje su dobile ove poruke javile na oglas. Na pitanje odakle Tagger Media njihov broj telefon, imali su spreman odgovor: da su povezani sa telekomunikacionim kompanijama Telekom Srbija, Yettel i A1, a da je konkretan broj nasumično izabran.

Image%20%286%29

Da li su brojevi nasumično izabrani, ili se radi o curenju baze, ne znamo.

Kako da ne nasednete na ovakve prevare

Svaka poslovna ponuda koju dobijete na WhatsApp ili drugu aplikaciju za razmenu poruka treba da vam bude sumnjiva. Naročito ako niste aktivno tražili posao.

Takođe, prevaranti će se služiti različitim imenima firmi, neće uvek biti Tagger Media kao u primeru koji smo mi opisali.

Dobro istražite na internetu da li navodna firma postoji, kakvu reputaciju ima i da li se pominje u kontekstu prevare.

Screenshot%202024-04-11%20at%2009.54.12 Screenshot%202024-04-11%20at%2009.54.58

Ako ne nađete nikakve informacije o firmi, ili vidite negativne komentare, nemojte da nastavljate komunikaciju.