Hakovani Instagram nalozi

Vlasnici naloga otkrivaju da im je nalog hakovan kada vide da su napadači promenili lozinku.

Hakovani Instagram nalozi

VAŽNO OBAVEŠTENJE: IT klinika NE PRUŽA usluge vraćanja niti hakovanja Instagram naloga! Molimo vas da nas ne kontaktirate tim povodom, već se obratite Instagram Help centru!!!

Početkom godine pojavio se veliki broj lažnih Instagram profila koji mame korisnike da posete sajtove za upoznavanje. U proteklih nekoliko meseci, na delu je hakovanje Instagram naloga koje prevaranti koriste za zaradu, a prevara je povezana sa sajtovima za upoznavanje. Pre ovoga, na Tviteru su takođe hakovani nalozi sa kojih su postavljani linkovi za sajtove za upoznavanje i sex oglase, ali nije pronađena direktna veza između ovih kampanja, iako ima sličnosti.

Ako mislite da je vaš Instagram nalog hakovan preporučujemo da pročitate ovaj tekst: ŠTA DA RADITE AKO VAM JE HAKOVAN INSTAGRAM NALOG?

Karakteristike hakovanih naloga

Modifikovano korisničko ime, različita profilna slika, različito puno ime profila, različiti opis, promenjeni/dodati link ka profilu i dodate nove fotografije.

Hakovani Instagram nalozi

Primer hakovanih Instagram naloga

Na profilu se posetiocima savetuje da kliknu na link profila, koji je ili skraćeni URL ili direktni link za sajt koji prevaranti žele da posetite. Prevaranti na svim hakovanim profilima menjaju profilnu sliku i na svakoj slici je žena, bez obzira na pol onoga čiji je nalog hakovan. Pored toga što modifikuju informacije profila, prevaranti dodaju i nove slike, ali ne brišu postojeće.

Hakovani Instagram nalozi

Originalne slike ostaju na nalogu

Promena lozinke na nalogu

Vlasnici naloga otkrivaju da im je nalog hakovan kada vide da su napadači promenili lozinku. Zanimljivo, ovi hakovani nalozi i posle nekoliko meseci ostaju na Instagramu, što verovatno znači da su vlasnici otvorili nove naloge i digli ruke od prvobitnih. Nedavno su otkriveni novi hakovani nalozi, ali postoje određene razlike u smislu da prevaranti ne menjaju korisničko ime i ne dodaju nove fotografije. Sve ostalo je isto kao kod prethodno hakovanih naloga i ostaje misterija zašto se i ova dva aspekta ne poklapaju.

Ako mislite da je vaš Instagram nalog hakovan preporučujemo da pročitate ovaj tekst: ŠTA DA RADITE AKO VAM JE HAKOVAN INSTAGRAM NALOG?

Spam kampanja na bazi partnerskog (affiliate) marketinga

Kao i kod sličnih prevara, link profila vas preusmerava na posrednički sajt koji kontroliše prevarant. Na ovom sajtu se nalazi upitnik koji treba da popunite, a za uzvrat vam se nude fotografije golih žena i posetu sajtu na kome se nude seksualne usluge. Interesantno je da se ova stranica pojavljuje samo na mobilnim uređajima, a ako na link kliknete sa desktop računara ili laptopa, bićete preusmereni na nasumično izabrani Facebook profil. Kada kompletirate upitnik, bićete preusmereni na sajt za upoznavanje koji sadrži identifikacioni broj partnera (affiliate). Za svakog korisnika koji se registruje na sajt za upoznavanje preko ovog linka, partner, odnosno prevarant, zarađuje novac.

Sajtovi za odrasle

Upitnik koji vodi na sajt za odrasle

Kako su nalozi hakovani? Ne zna se pouzdano, ali najverovatnije se radi o slabim lozinkama koje ljudi koriste ili o situaciji da se koriste iste lozinke za više naloga za pristup različitim aplikacijama. Ako vam je dostupna opcija dvofaktorske autentifikacije, iskoristite je. Ovo je relativno nova funkcija na Instagramu i nije dostupna svim korisnicima. Zato proverite da li je imate, jer ćete tako onemogućiti hakovanje svog naloga.

Ako ipak postanete žrtva hakera ili primetite da je nalog nekoga koga znate hakovan, obavezno prijavite Instagramu.

Ako mislite da je vaš Instagram nalog hakovan preporučujemo da pročitate ovaj tekst: Šta da radite ako vam je hakovan Instagram nalog?

Izvor: Symantec Connect